Miért?

Mert (a legtöbben) mi is földlakóknak tartjuk magunkat.

Mert sokaknak annyira ismeretlen a világ ezen része.

Mert sokan segítenének, de nem tudják hogyan.

Mert az igazság nem ideát vagy odaát, hanem itt van valahol közöttünk.

Mert közös a világunk.

Para...

Paraplégia: Az alsó végtagok bénulása, mely leggyakrab- ban a gerincvelő sérülése miatt következhet be. A köztudatban a para-sport okán ismert a PARA kifejezés, amely viszont ugyanúgy a sérülés jellegére utalt anno a Paralimpia megszületésekor, bár egyesek az épekkel "egy" időben párhuzamosan vagyis paralel zajló sport eseményekre fogják az egészet. De hát kinek a pap kinek meg a para...

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ufók

Ufók avagy ki itt a para és ki a normális?

Friss topikok

  • sx525: Üdv! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne felvenni a kapcsolatot a sráccal? Tulajdonképp engem csak az... (2010.09.19. 17:33) Hazai Para-Rally
  • Récsei Árpádné: Ez csodélatos szerkenytyü, csak három hibája van így látszatra. 1 száz év mire nálunk majd kapni l... (2008.06.14. 16:33) Toyota's 'iReal' video
  • Xénia: Az az igazság, hogy szerencsétlen módon mindig lemaradok róla... Valamiféleképpen kellenne valami... (2008.02.13. 12:54) Duna TV: Kerékbetörve

Linkblog

Mennyire rossz fogyatékosnak lenni?

2008.03.20. 14:19 | fillka | Szólj hozzá!

Az egészségügyi erőforrások hatékony elosztásához szükség van arra, hogy az egészségi állapotokat — betegségeket, fogyatékosságokat — értékelni tudjuk. Ha nem tudjuk, hogy rosszabb-e mozgássérültnek lenni, mint cukorbetegnek, nem tudjuk megmondani, hogy miként osszuk el a rendelkezésre álló forrásokat a mozgássérültek rehabilitációja és a cukorbetegek kezelése között. Ha nem tudjuk meghatározni, hogy egy adott beavatkozástól várható javulásnak mekkora értéke van, akkor nem tudjuk eldönteni, hogy érdemes-e ezt a beavatkozást a társadalombiztosításnak finanszíroznia.

Az egészségi állapotokat általában 0 és 1 közötti skálán mérik, ahol az 1 a teljes egészséget, a 0 pedig a halált reprezentálja. A 0 és 1 közötti értékek nem konkrét betegségeknek, sérüléseknek vagy fogyatékosságoknak, hanem ezek a beteg életére gyakorolt hatásának felelnek meg. Mennyire nehezíti meg a fogyatékosság a beteg mindennapi életét? Mekkora fájdalommal és kényelmetlenséggel jár a betegség?

Az egészségi állapotok értékét empírikus felmérésekkel határozzák meg. Különféle módszerek vannak arra, hogy megállapítsuk, hogyan rangsorolják az emberek a különböző egészségi állapotokat. A felmérések során a válaszadók értékeléséből kiderül, hogy mondjuk mozgássérültnek lenni rosszabb, mint hallássérültnek.

Számít persze, hogy kit kérdezünk meg. Ha a válaszadóknak nincs tapasztalatuk arról, hogy milyen egy adott egészségi állapotban lenni, esetleg máshogy értékelik azt, mint azok, akik abban az egészségi állapotban vannak. A legjobb példa a mozgásszervi fogyatékosságok esete. Tegyük fel, hogy vizsgálatunk eredménye szerint az egészséges emberek annak a fogyatékosságnak, amely a beteget tolószék használatára kényszeríti, 0.6 értéket adnak. Ugyanakkor azok a válaszadók, akik együtt élnek ezzel a fogyatékossággal, kevésbé rossznak ítélik azt, mint egészséges társaik. Az ő értékelésük lehet mondjuk 0.8. Ebben az esetben a fogyatékosság az egészséges emberek szerint sokkal rosszabb, mint a fogyatékosok szerint.

Ennek az az oka, hogy a fogyatékosságot elszenvedők gyakran adaptálódnak megváltozott körülményeikhez. A korábban aktív életet élő mozgássérült megtanul kézzel vezetni; futball helyett kerekesszékes kosárlabda-csapathoz csatlakozik. A legtöbb ember tevékenységei, céljai, az élettel szembeni elvárásai megváltoztatásával alkalmazkodik új helyzetéhez.

Kinek az értékelését vegyük figyelembe? Ha a mozgásszervi fogyatékosság értékét az egészséges emberek ítélete határozza meg, akkor a fogyatékosok hátrányba kerülnek az életmentő beavatkozások tekintetében. Hiszen az ő egészségi állapotuk értéke csak 0.6; ha választanunk kell egy kerekesszékes és egy kevésbé rossz egészségi állapotban levő beteg megmentése között, az utóbbit hatékonyabb választanunk. Ennek megfelelően erőforrásainkat, legalábbis ami az életmentő beavatkozásokat illeti, a fogyatékosok hátrányára kell elosztanunk.

Ugyanakkor: ha a fogyatékosok értékelését vesszük figyelembe, kisebb értéket fogunk tulajdonítani a megelőzésnek, a kezelésnek és a rehabilitációnak. Hiszen — ellentétben az egészséges emberekkel — azok, akik együtt élnek a fogyatékossággal, saját helyzetüket kevésbé tekintik rossznak. Ebből következően kevésbé hatékony szűkös erőforrásainkat megelőzésre és helyzetük jobbítására fordítanunk.

Néha azt a véleményt is hallani, hogy a fogyatékosok élete egyáltalán nem rosszabb, mint az egészséges embereké. Senki sem tagadja persze, hogy a mozgássérültek is élhetnek értékes, gazdag, kielégítő életet. Ha viszont az ő életük semmilyen tekintetben sem rosszabb, akkor semmi oka a társadalomnak arra, hogy az ő rehabilitációjukra, gyógyításukra költsön.

forrás: bioetika.blog.hu
Bognár Gergely
posztdoktori kutató
Harvard Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://ufok.blog.hu/api/trackback/id/tr53389323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása