Miért?

Mert (a legtöbben) mi is földlakóknak tartjuk magunkat.

Mert sokaknak annyira ismeretlen a világ ezen része.

Mert sokan segítenének, de nem tudják hogyan.

Mert az igazság nem ideát vagy odaát, hanem itt van valahol közöttünk.

Mert közös a világunk.

Para...

Paraplégia: Az alsó végtagok bénulása, mely leggyakrab- ban a gerincvelő sérülése miatt következhet be. A köztudatban a para-sport okán ismert a PARA kifejezés, amely viszont ugyanúgy a sérülés jellegére utalt anno a Paralimpia megszületésekor, bár egyesek az épekkel "egy" időben párhuzamosan vagyis paralel zajló sport eseményekre fogják az egészet. De hát kinek a pap kinek meg a para...

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ufók

Ufók avagy ki itt a para és ki a normális?

Friss topikok

  • sx525: Üdv! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne felvenni a kapcsolatot a sráccal? Tulajdonképp engem csak az... (2010.09.19. 17:33) Hazai Para-Rally
  • Récsei Árpádné: Ez csodélatos szerkenytyü, csak három hibája van így látszatra. 1 száz év mire nálunk majd kapni l... (2008.06.14. 16:33) Toyota's 'iReal' video
  • Xénia: Az az igazság, hogy szerencsétlen módon mindig lemaradok róla... Valamiféleképpen kellenne valami... (2008.02.13. 12:54) Duna TV: Kerékbetörve

Linkblog

Viselkedési tanácsok

2007.04.01. 11:49 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: viselkedési tanácsok

Az épek jelentős része zavarban van, ha egy sérülttel találkozik, nem tudják, hogyan kezeljék a helyzet. Pedig ők is csak ugyanolyanok, mint a társadalmi többi része, közöttük is van zseni, rabló, könyvellő, érzékeny…
Segítségnyújtás: sokaknak jólesik, ha segíteni próbálnak neki, néhányan viszont szeretnék azt hinni, hogy ők maguk is megtudnak oldani mindent. Az első esetnél tegyük fel a kérdést: segíthetünk e, tisztázzuk a helyzetet, és lépjünk ennek megfelelően tovább.  
Viselkedési tanácsok, amelyek elősegítik a kapcsolatteremtést kerekesszékes emberrel:
 
1.      A legfontosabb: a személyre, s ne a fogyatékosságára figyeljen.
2.      Ha fogyatékos emberrel találkozik, mindig fogjon vele kezet, még akkor is, ha kevésbé vagy egyáltalán nem tudja használni a kezét vagy, ha művégtagot visel.
3.      Mielőtt segítene a kerekesszéket használó személynek, mindig kérdezze meg tőle. Lehet, hogy nincs szüksége a segítségére vagy nem az Ön segítségét akarja.
4.      Ne fogja meg a kerekesszéket, ne rázza, ne is támaszkodjon rá. A kerekesszék a benne ülő testének és személyes terének része.
5.      Beszéljen közvetlenül a kerekesszéket használó személyhez, s ne a mellette állóhoz úgy, mintha ő nem is létezne.
6.      Ha több percen keresztül beszélget a kerekesszéket használó személlyel, akkor üljön le vagy térdeljen, guggoljon stb., hogy tekintetük egy vonalban legyen, így egyiküknek sem kell kimerevíteni a nyakát.
7.      Ne kezelje leereszkedően a kerekesszéket használó személyt azzal, hogy a fejét vagy vállát ütögeti.
8.      Ne intse csendre a gyerekeket, amikor érdeklődnek a kerekesszéket használó személytől a kerekesszékéről. A nyílt kommunikáció segíti legyőzni az előítéletek kialakulását.
9.  Amikor a kerekesszéket használó személy átült a kerekesszékéből egy székbe, padra, kocsiba, wc-re vagy ágyra, ne vigye el a kerekesszékét elérhető távolságon túl. Ha mégis valamilyen okból jó volna arrébb helyezni, kérdezze meg tőle, hogy volna a legjobb.
10. Amikor kerekesszékes személlyel beszélget, használjon bátran az olyan kifejezéseket, mint a „fussunk tovább”, „menjünk sétálni”, stb. Az előre mozgás képzetét ők is ugyanígy fejezik ki.
11. A kerekesszéket használó emberek eltérő adottságokkal rendelkeznek. Akár képes lehet egy rövidtávon segítséggel is járni, és csak azért használ kerekesszéket, mert a nagyobb távolságra így könnyebben jut el.
12. Vizsgálja felül előítéleteit. Ne gondolja, hogy kerekesszékbe kerülni tragédia. A kerekesszék, ha megfelel állapotnak és jó lett kiválasztva, valójában a szabadság eszköze, amely lehetővé teszi a használójának, hogy bárhová eljusson önállóan és teljes egészben részt vehessen az életben.
 
 
 
A nem fogyatékos emberek megjelölésére használja az „ép” vagy a „nem fogyatékos” kifejezéseket az „egészséges”, „normális” helyett. Az utóbbiak arra utalnak, hogy a fogyatékos ember nem egészséges és nem normális.
 
Kerülje a kliséket: ne használja a fogyatékos emberekkel kapcsolatban a „szerencsétlen”, „sajnálatra méltó”, „béna”, „nyomorék”, „vaksi” stb. leereszkedő és megalázó kifejezéseket. Ugyanígy kerülje a felmagasztaló, hősiességre utaló kifejezéseket, amelyeket egyszerűen azért tenne, mert az illető alkalmazkodott fogyatékosságához.

A bejegyzés trackback címe:

https://ufok.blog.hu/api/trackback/id/tr7359736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása