Miért?

Mert (a legtöbben) mi is földlakóknak tartjuk magunkat.

Mert sokaknak annyira ismeretlen a világ ezen része.

Mert sokan segítenének, de nem tudják hogyan.

Mert az igazság nem ideát vagy odaát, hanem itt van valahol közöttünk.

Mert közös a világunk.

Para...

Paraplégia: Az alsó végtagok bénulása, mely leggyakrab- ban a gerincvelő sérülése miatt következhet be. A köztudatban a para-sport okán ismert a PARA kifejezés, amely viszont ugyanúgy a sérülés jellegére utalt anno a Paralimpia megszületésekor, bár egyesek az épekkel "egy" időben párhuzamosan vagyis paralel zajló sport eseményekre fogják az egészet. De hát kinek a pap kinek meg a para...

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ufók

Ufók avagy ki itt a para és ki a normális?

Friss topikok

  • sx525: Üdv! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne felvenni a kapcsolatot a sráccal? Tulajdonképp engem csak az... (2010.09.19. 17:33) Hazai Para-Rally
  • Récsei Árpádné: Ez csodélatos szerkenytyü, csak három hibája van így látszatra. 1 száz év mire nálunk majd kapni l... (2008.06.14. 16:33) Toyota's 'iReal' video
  • Xénia: Az az igazság, hogy szerencsétlen módon mindig lemaradok róla... Valamiféleképpen kellenne valami... (2008.02.13. 12:54) Duna TV: Kerékbetörve

Linkblog

Extrém túlélőtábor kerekesszékkel!

2008.03.31. 11:34 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: média kerekesszék akadály

Hat fiatal nagy terve - túlélőtábor kerekesszékeseknek is!

Úgy is mondhatnánk: nagy fába vágták a fejszét, és az első hasítást, most ők szeretnék megtenni.

“Ez a hasítás három kerekesszékben élő és három ép fiatal szervezésében egy túlélő tábor, ami talán még nem fordult meg senki fejében itt Magyarországon. Na, nem arra gondoltam, hogy falat másszunk, vagy abroncsok között ugráljunk, hiszen tisztában vagyunk saját adottságainkkal és ez kerekesszékben ülve, lássuk be, lehetetlen. A mi túlélőtáborunk ezekhez képest isteni. Sokan még nem ismernek minket, időnként félve pillantnak ránk, ahogy elgurulunk az utcán, de ha ezek az emberek látnák, hogy egy kis segítséggel mire vagyunk képesek, úgy hiszem változna a világ”- vallja az egyik szervező, a huszonhárom éves Pető Szilvia, aki maga is kerekesszékben él.

Szilvi ép, egészséges lányként született, ám egy az idegrendszert érintő betegség miatt az izmai nagyon legyengültek. Tizenegy éves kora óta tudja, hogy egyszer székbe kényszerülhet: járása húsz éves korára romlott le drasztikusan. Jelenleg - bár házon belül tud kerettel közlekedni -, hosszútávon csak székkel, tehát a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy mennyivel nehezebb így az élet.

“Most már nagyon jól látom többek között azt, hogy mennyire nehéz közlekedni egy nem akadálymentesített kisvárosban. Például, egyedül nem mehetek el szórakozni, mert mindenhol legalább tíz lépcsőfok fogad, és ha be akarok jutni valahova, meg kell kérnem a haverokat, idegeneket, hogy kapjanak ölbe, ami egy idő után eléggé kellemetlen. Ez még a jobbik eset, de barátok, család vagy készséges emberek híján a mozgássérült otthon kuksol a négy fal között, és meg sem próbál szórakozni, vásárolni, vagy bármit.”

A csapattal együtt arra gondoltak, hogy miért ne találhatnának ki valami újat, valami mást, amitől megfordulna a mozgássérült világ és az épek is felfigyelnének rájuk. Idén nyáron egy olyan tábort szerveznek, amelyben épek és mozgáskorlátozottak közös kalandtúrán vehetnének részt Észak-Magyarország vadregényes tájain barangolva.

Az egy hetes túlélőtábor ideje alatt a tieznkét fő (hat kerekesszékben élő és hat ép fiatal), közös erővel vív meg az akadályokkal, közben csak egymás segítségére támaszkodva. A résztvevő fiatalok mindegyike teljes értékű tagja a csapatnak. Tehát az “épek” nem mint “kiszolgáló személyzet” lesznek jelen, hanem egyenrangú résztvevőként a kerekesszékesekkel.

Tervük, hogy eljussanak tömegközlekedéssel (vonattal, helyi buszjáratokkal, gyalog) Budapestről indulva, Aggtelektől Poroszlóig érintve több neves tájat (Aggteleki-barlang, Miskolc, Miskolctapolca, Lillafüred, Bánkút, Nyékládháza, Poroszló), ahol nemcsak Magyarország értékeit fedezik fel, hanem különböző, átlagos fiatalok számára is kihívást jelentő sportot próbálnak ki, mint például barlangtúra, hegyi túrázás, evezés, úszás, jetski. A közel egy hetes tábor alatt turistaszállásokon, kempingekben szállnak meg, amolyan nomád jelleget adva a tábornak.

A tervek szerint a csapatot végig operatőr kíséri majd, aki életük minden apró részletét rögzíti.

forrás: www.triunfo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ufok.blog.hu/api/trackback/id/tr42404359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása