Miért?

Mert (a legtöbben) mi is földlakóknak tartjuk magunkat.

Mert sokaknak annyira ismeretlen a világ ezen része.

Mert sokan segítenének, de nem tudják hogyan.

Mert az igazság nem ideát vagy odaát, hanem itt van valahol közöttünk.

Mert közös a világunk.

Para...

Paraplégia: Az alsó végtagok bénulása, mely leggyakrab- ban a gerincvelő sérülése miatt következhet be. A köztudatban a para-sport okán ismert a PARA kifejezés, amely viszont ugyanúgy a sérülés jellegére utalt anno a Paralimpia megszületésekor, bár egyesek az épekkel "egy" időben párhuzamosan vagyis paralel zajló sport eseményekre fogják az egészet. De hát kinek a pap kinek meg a para...

Rovatok

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Ufók

Ufók avagy ki itt a para és ki a normális?

Friss topikok

  • sx525: Üdv! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne felvenni a kapcsolatot a sráccal? Tulajdonképp engem csak az... (2010.09.19. 17:33) Hazai Para-Rally
  • Récsei Árpádné: Ez csodélatos szerkenytyü, csak három hibája van így látszatra. 1 száz év mire nálunk majd kapni l... (2008.06.14. 16:33) Toyota's 'iReal' video
  • Xénia: Az az igazság, hogy szerencsétlen módon mindig lemaradok róla... Valamiféleképpen kellenne valami... (2008.02.13. 12:54) Duna TV: Kerékbetörve

Linkblog

Járórobotot kapnak a kerekes székesek

2010.09.16. 20:22 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés technika bemutató kerekesszék

Állj fel, és járj!

Jövőre Aucklandben méretre szabott járórobotokat kezdenek árulni, melyekkel betegség vagy baleset miatt deréktól lefele lebénult kerekes székesek is felállhatnak, lépegethetnek, álló helyzetben tartósan dolgozhatnak, sőt akár lépcsőre is felléphetnek.

 

 

A járó, pontosabban lépkedő, topogó szerkezetet az új-zélandi Rex Bionics nevű robotikai cég, egy ottani kórházzal együttműködve, hét év alatt fejlesztette ki. Lényege, hogy a sérült combok, lábszárak és bokák mellé, kívülre, afféle külső támasztóvázat, „fém csontvázat” csatolnak. A lábanként és mindkét oldalon is egyenként irányítható elemeket csuklós szerkezetek kapcsolják egymáshoz. A 30 kilogrammos alsó művégtagpárt ellátó áram a használó derekára csatolható áramtermelő egységből indul, s vezetékek közvetítik a váz kis villanymotorjaihoz...

Az arra rászorultak a táskából kétoldalt előrenyúló botkormányok gombjaival, karjaival igényük szerint irányíthatják a Rex névre keresztelt robotot. A különös készülék 4700 alkatrészből áll, s foritnra átszámítva majd négymillió forinba kerül, igaz, ebben az érdeklődők alapos tájékoztatása, majd az Aucklandben végzett állapot- és méretfelvétel utáni kéthetes kiképzés is benne van.

A szerkezetet két skót mérnökhallgató kezdte kialakítani, hogy könnyítsenek kerekes székes hozzátartozóik életén. Miután Skóciából Új-Zélandra települtek át, az ottani kórházzal együttműködve folytatták a munkát. Az ügy fontosságára tekintettel hamarosan országos alapítvány alakult, majd évtizedünk elején megalapították a Rex Bionics robotikai céget. A vállalat vezetője, Jenny Morel korábbi munkahelyén, az amerikai Martin repülőeszközgyárban a Jetpack nevű, hátra csatolható, rakétahajtású repülőszerkezettel foglalkozott, az előrenyúló kormánykarokat arról adaptálták a Rexre.

Forrás: nol.hu

 

Extrém túlélőtábor kerekesszékkel!

2008.03.31. 11:41 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: média kerekesszék akadály

Hat fiatal nagy terve - túlélőtábor kerekesszékeseknek is!

Úgy is mondhatnánk: nagy fába vágták a fejszét, és az első hasítást, most ők szeretnék megtenni.

“Ez a hasítás három kerekesszékben élő és három ép fiatal szervezésében egy túlélő tábor, ami talán még nem fordult meg senki fejében itt Magyarországon. Na, nem arra gondoltam, hogy falat másszunk, vagy abroncsok között ugráljunk, hiszen tisztában vagyunk saját adottságainkkal és ez kerekesszékben ülve, lássuk be, lehetetlen. A mi túlélőtáborunk ezekhez képest isteni. Sokan még nem ismernek minket, időnként félve pillantnak ránk, ahogy elgurulunk az utcán, de ha ezek az emberek látnák, hogy egy kis segítséggel mire vagyunk képesek, úgy hiszem változna a világ”- vallja az egyik szervező, a huszonhárom éves Pető Szilvia, aki maga is kerekesszékben él...

kattanj a teljes cikkre


forrás: www.triunfo.hu

Szkafander és pillangó

2008.03.19. 11:14 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: filmajánló

(Le Scaphandre et le papillon)

színes feliratos francia-amerikai filmdráma, 112 perc, 2007

A film Jean-Dominique Bauby világhírű könyvéből készült. Abból az írásból, amit a francia Elle magazin volt főszerkesztője emberfeletti erővel készített el. Bauby 43 éves korában agyvérzést kapott, egész teste lebénult, egyedül a bal szemét volt képes mozgatni. Az ágyhoz kötött férfinek egyetlen kommunikációs lehetősége maradt a világgal: a szeme. Egy speciális jelrendszert elsajátítva diktálta le érzéseit és gondolatait a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról. A nagyvilági életet élő, feleségét és három gyerekét a szeretője kedvéért elhagyó férfi, erősnek és sérthetetlennek hitte magát. Betegsége egyik pillanatról a másikra helyezte egy idegen világba, ahol az ápolókon kívül önmaga lett a leggyakoribb társasága. Tehetetlensége emberfeletti teljesítményre ösztönözte, könyve a törékeny testbe zárt emberi lélek erejéről szól.
Bemutató dátuma: 2008. január 31. (Forgalmazó: Budapest Film)

kattanj a teljes cikkre

forrás: port.hu

Mennyire roszz fogyatékosnak lenni?

2008.03.17. 08:33 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: kerekesszék bioetika

Érdekes és izgalmas megközelítés bioetikai oldalról, Bogdár Gergely gondolatai:

Az egészségügyi erőforrások hatékony elosztásához szükség van arra, hogy az egészségi állapotokat — betegségeket, fogyatékosságokat — értékelni tudjuk. Ha nem tudjuk, hogy rosszabb-e mozgássérültnek lenni, mint cukorbetegnek, nem tudjuk megmondani, hogy miként osszuk el a rendelkezésre álló forrásokat a mozgássérültek rehabilitációja és a cukorbetegek kezelése között. Ha nem tudjuk meghatározni, hogy egy adott beavatkozástól várható javulásnak mekkora értéke van, akkor nem tudjuk eldönteni, hogy érdemes-e ezt a beavatkozást a társadalombiztosításnak finanszíroznia.

Az egészségi állapotokat általában 0 és 1 közötti skálán mérik, ahol az 1 a teljes egészséget, a 0 pedig a halált reprezentálja. A 0 és 1 közötti értékek nem konkrét betegségeknek, sérüléseknek vagy fogyatékosságoknak, hanem ezek a beteg életére gyakorolt hatásának felelnek meg. Mennyire nehezíti meg a fogyatékosság a beteg mindennapi életét? Mekkora fájdalommal és kényelmetlenséggel jár a betegség?...
kattanj a teljes cikkre


forrás: bioetika.blog.hu
Bognár Gergely
posztdoktori kutató
Harvard Egyetem

Toyota's 'iReal'

2008.03.12. 11:50 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés technika kerekesszék

i-Real néven mutatja be a Toyota a 2005-ös i-Swing tanulmányszék továbbfejlesztett változatát.
Az i-Real a forgalmi helyzethez igazodóan állítható tengelytávval készül. Forgalmas helyeken az egymáshoz közelebb húzódó tengelyek függőlegesebb helyzetbe emelik a sofőrt, míg tágasabb környezetben megnő az első és a hátsó kerekek közti távolság, ami nagyobb stabilitást biztosít, és lejjebb viszi a tömegközéppontot.
Az i-Real menet közben hangokkal és fényekkel figyelmezteti a gyaloglókat önmagára, és még saját környezetét is figyeli, szenzorok segítségével jelez utasának, ha valamilyen akadályhoz közelít. Az i-Real pár éven belül komfortos, rövid távolságokra használható kis emberszállító járművé nőheti ki magát.

kattanj a videóra

forrás: totalcar

Új valóságshow kerekesszékes modelleket keres...

2008.03.09. 23:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: média modell kerekesszék

...a BBC mozgássérült modelleket toboroz új tévésorozatához.
A britek hiányzó top modellje című valóságshow nyolc nő versenyét mutatja be és a népszerű Amerika új toppmodellje program forgatókönyvét követi majd.


A versenyre 18-30 év közötti, fogyatékkal élő hölgyek jelentkezését várják. A kiválasztottak ezután egy apartman házba költöznek a verseny teljes idejére és a lányokat szépségipari szakemberek tanítják majd sminkelésre, modellmozgásra és a szakma más aspektusaira. Emellett a versenyzők különböző helyszíneken fotózási gyakorlaton is részt vesznek majd. A nyertes lehetőséget kap egy fotósorozatra valamelyik híres divatfotográfussal és arcképe valószínűleg az egyik piacvezető női magazin címlapján jelenik majd meg.

kattanj a teljes cikkre

forrás: hvg.hu

Magic Wheels

2008.02.18. 13:09 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés meghajtás

Varázskerék kell? Nem bírod a hajtást? Aksi nélküli, kétsebességes meghajtáshoz juthatsz a Varázskerék segítségével! Csak itt, csak most, csak Neked!  Nesze, itt megnézheted!
Itt pedig a termék saját honlapján kutakodhatsz, ámuldozhatsz és sóvároghatsz.

Duna TV: Kerékbetörve

2008.02.11. 22:00 | fillka | 1 komment

Címkék: média

Vincze Zoltán: Kerékbetörve
 
Egy film a járóknak a „kerekesszékesekről”.

A sérültek legtöbbje korábban a járóktól elzártan élt, manapság már együtt velük, mégis megdöbbentő közönytől övezve. E közöny, sőt sokszor erőszakos eltaposás mögött pedig – a magyar társadalom általános mentális állapotán túl – a tudatlanság áll. A film a járók szemét kívánja felnyitni, messzemenően kerülve a témából és a nézőpontból következő panaszkodást. Ehelyett szikáran, néhol humorosan, néhol tragikusan követeli azt, ami jár(na) az évente 100 emberrel bővülő sérült „társadalomnak”.

A film nem a sérültek gettójának akolmelegéből üzen a „kintieknek”, sőt, minden kockájával egy valódi integráció lehetőségét, megvalósíthatóságát kívánja felmutatni: ahol a sérülteknek nemcsak fél százaléka dolgozik, ahol szórakozni, élni lehet a többséggel együtt, ahol gazdag emberi kapcsolatok létezhetnek, nemcsak a hospitalizáltság, magány, depresszió.

A korábban is filmesként dolgozó rendező maga is kerekes székbe kényszerült néhány éve: „két élete” e filmben kapcsolódik össze.

Kerekesszék: átalakítás 1.

2008.01.14. 06:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: kerekesszék akadály meghajtás

· 2 trackback

Kerekesszék: terepjáró

2008.01.10. 06:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kerekesszék akadály

Kerekesszék: hókotró

2007.12.27. 06:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kerekesszék akadály

Akadály: lépcső

2007.12.20. 14:34 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés bemutató kerekesszék akadály


Hát valahogy így kellene ezt csinálni, de ehhez azért az ügyességen kívül jó sérülés is kell ám!

Akadály: járdasziget

2007.12.20. 11:08 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés bemutató kerekesszék akadály

Foglalkozás: Amcsi szőkeség

2007.12.01. 06:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: modell portrék kerekesszék foglalkozás

Egy fényes Kaliforniai délután Briana karambolozott, de a szőke 23 éves lány nem adta fel! Eltökélte, hogy majd Ő megmutatja, és meg is mutatta. Modell, táncos, sportol, előadásokat tart, könyvet ír, egyszóval példakép lett…  Egy másik kerekesszéke lánnyal, bizonyos Auti Angellel közösen táncolnak is, híresek is, szépek is, amerikaiak is.Foglalkozás: motorversenyző

2007.11.20. 20:16 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés kerekesszék motorozás foglalkozás

HOT Rides

2007.11.10. 11:25 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés autó paraplég motorozás

Foglalkozás: modell

2007.11.01. 06:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: modell kerekesszék foglalkozás

Autóba kerülés 1.

2007.09.20. 10:24 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: autó kerekesszék átszállás

Sokféleképpen lehet megbírkózni az autóba be- és kijutással, az első egy reklámizű, profi mozgássérülttel megkoreografált szépen megvágott anyag, a második pedig a szürke valóságos verzió.

 

 

 

· 2 trackback

Emberi kapcsolatok...4

2007.07.20. 08:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: portrék kerekesszék

Kerekesszékkel a világ körül

Tavasszal interjúsorozatot indítottunk annak érdekében, hogy megkíséreljük feltérképezni kapcsolatainkat mozgássérült, kerekesszékre utalt embertársainkkal.
Nagy Bendegúzt Mányik Richárd – Paragility világbajnok – ajánlotta figyelmünkbe.
Nagy Bendegúz 1973-ban született Erdőszentgyörgyön, Erdélyben, középiskolai tanulmányait Baján fejezte be. Fiatal korában sokat sportolt, bokszolt, biciklizett, futott. Az érettségi után 1992-ben felvételt nyert a BME Építészmérnöki szakára. 1992 novemberében sportbaleset következtében megsérült a gerince, kerekesszékbe került. Az egyetemet 1994-ben kezdte újra, rengeteg nehézsége támad abból, hogy az egyetem, csakúgy, mint az ország nem akadálymentes. 1998-ban svéd ösztöndíjjal Borlangeben Rehabilitációs mérnöki oklevelet szerzett. Hazatérte után beleveti magát a civil életbe, felteszi magában, hogy összefogva a hasonlóan gondolkodó emberekkel akadály-mentesíti az országot. Közben a sport is újra fontossá vált számára, ezúttal, mint kerekesszékes maratoni futó kezdett tréningezni. 1998-ban és 1999-ben megnyerte a rangos Stockholm maratont. 1999 és 2000 nyarán San Franciscóban dolgozott a Városházán, mint akadálymentességben jártas nemzetközi gyakornok. Tíz évi sportolás, munka, utazás és néha tanulás után 2005-ben építészdiplomát szerzett a Műegyetemen, 2006-ban rehabilitációs szakmérnöki diplomát a BME építészmérnöki karán.
Neve a sajtóból a Centrál Kávéházzal szemben – a mozgássérültek jogai érvényesítésének kérdésében – indított és megnyert per kapcsán vált ismertté, mi azonban nem elsősorban erről, hanem az emberekkel való kapcsolatáról szeretnénk őt kérdezni:

/tovább a teljes cikkhez.../

Emberi kapcsolatok...3

2007.07.17. 08:00 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: portrék paraplég

A MyPIN az év elején sorozatot indított a kerekes-székben élőkkel való kapcsolatainkról. Az eddigi szereplők mindegyike a Gördülő Tánccsoport tagjaként került látókörünkbe, akárcsak Mányik Richárd. Ő azonban más vonatkozásban is az érdeklődés középpontjában áll. Kutyája révén sokat tesz a mozgássérültek segítségére létrehozott Kutyával az Emberért Alapítvány működésének támogatásáért, Filippel pályázik a „ParAgility World Cup” díj elnyerésére, közben táncol a Gördülő Tánccsoportban, férj, családapa, egy remek gyermek, Bence édesapja. Az emberi kapcsolatokról kérdeztük: /tovább a teljes cikkhez.../

Mr. Példakép - Mr.America

2007.05.03. 12:23 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: portrék paraplég kerekesszék

Rick Hansen
 

Világ rekorder, Guiness rekorder, Az év embere, Az év kiemelkedő sportolója, A század sportolója, Tiszteletbeli doktor, tiszteletbeli tag, 8 egyetem tiszteletbeli törvénydiplomatája, védnök, tanácsadó, elnők… Mr. Példakép. 

1985 és 1987 között körbe kerekezte a világot!!!  Két év, két hónap és két nap alatt megtett 40 ezer kilométert, átment 34 országon és 4 kontinensen és mindeközben összeszedett 26,1 millió dollárt a gerincvelő sérülés kutatására.

 
  
 
15 évesen autóbaleset következtében szenvedett gerincsérülést, deréktól lefelé lebénult. Szembeszállt az előítéletekkel és követte álmait. Ő volt az első sérült diák, aki Testnevelőként a Brit-Kolumbiai Egyetemben diplomázott. Szorgalmasan készült, hogy világszintű sportoló legyen, az eredmények őt igazolták: 19 nemzetközi maratont nyert, köztük három világbajnokságot, és versenyzett Kanadáért az 1984 olimpiai játékokban.
Rick feleségével, Amandával és három gyermekükkel Emma, Alana és Rebecca-val élnek Richmond B.C.-ben. A Rick Hansen Alapítvány elnökeként dolgozik, ahol is adomány gyűjtések szervezésével segítenek a gerincvelő kutatás anyagi hátterének biztosításában. 
 
 
Sport győzelmek:
  • Marathon (19x nemzetközi győztes)
  • Kosárlabda
  • röplabda
  • tenisz
  • fallabda

 

 

http://www.rickhansen.com

Hazai Para-Rally

2007.04.26. 09:37 | fillka | 1 komment

Címkék: rally portrék kerekesszék

Nem kell a nagyvilágba kutakodni vállalkozó szellemű emberek után, van nekünk is saját para-rally versenyzőnk! Jó egyéves kérdezősködések, kutakodások után lehetett csak rábukkanni, mert titokban tartja szenvedélyét. A titokról pedig nem túl sokat lehet írni, mert hát azért titok. Nagy ász a srác és sokkal nagyobb küzdelem árán űzi a benzingőzös megszállottságát, mint az andorrai kollega. 

(A kép csak illusztráció)

Rally plusz négy kerékkel

2007.04.17. 12:14 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: rally portrék paraplég kerekesszék

Név: Albert LLOVERA MASSANA
Születési dátum: 1966.09.11.
Nemzetiség: Andorra
Foglalkozása: versenyző, Gyógyászati segédeszköz forgalmazó
 
Andorrában született, Albert Llovera Massana személyisége és sportteljesítménye alapján élő példaképe a kitartásnak. Az elit sport neveltje, 17 évesen a legfiatalabb sportolóként vehetett részt a XVI. Téli Olimpián Szarajevóban. Egy évvel később ugyancsak a régi Jugoszlávia területén, az 1985-ös Európa Kupán, egyik lesiklása közben súlyos balesetet szenvedett. Diagnózis: Paraplégia. (kattanj a teljes cikkre )

· 1 trackback

Viselkedési tanácsok

2007.04.01. 11:49 | fillka | Szólj hozzá!

Címkék: viselkedési tanácsok

Az épek jelentős része zavarban van, ha egy sérülttel találkozik, nem tudják, hogyan kezeljék a helyzet. Pedig ők is csak ugyanolyanok, mint a társadalmi többi része, közöttük is van zseni, rabló, könyvellő, érzékeny…
Segítségnyújtás: sokaknak jólesik, ha segíteni próbálnak neki, néhányan viszont szeretnék azt hinni, hogy ők maguk is megtudnak oldani mindent. Az első esetnél tegyük fel a kérdést: segíthetünk e, tisztázzuk a helyzetet, és lépjünk ennek megfelelően tovább.  
Viselkedési tanácsok, amelyek elősegítik a kapcsolatteremtést kerekesszékes emberrel:
 
1.      A legfontosabb: a személyre, s ne a fogyatékosságára figyeljen.
2.      Ha fogyatékos emberrel találkozik, mindig fogjon vele kezet, még akkor is, ha kevésbé vagy egyáltalán nem tudja használni a kezét vagy, ha művégtagot visel.
3.      Mielőtt segítene a kerekesszéket használó személynek, mindig kérdezze meg tőle. Lehet, hogy nincs szüksége a segítségére vagy nem az Ön segítségét akarja.
4.      Ne fogja meg a kerekesszéket, ne rázza, ne is támaszkodjon rá. A kerekesszék a benne ülő testének és személyes terének része.
5.      Beszéljen közvetlenül a kerekesszéket használó személyhez, s ne a mellette állóhoz úgy, mintha ő nem is létezne.
6.      Ha több percen keresztül beszélget a kerekesszéket használó személlyel, akkor üljön le vagy térdeljen, guggoljon stb., hogy tekintetük egy vonalban legyen, így egyiküknek sem kell kimerevíteni a nyakát.
7.      Ne kezelje leereszkedően a kerekesszéket használó személyt azzal, hogy a fejét vagy vállát ütögeti.
8.      Ne intse csendre a gyerekeket, amikor érdeklődnek a kerekesszéket használó személytől a kerekesszékéről. A nyílt kommunikáció segíti legyőzni az előítéletek kialakulását.
9.  Amikor a kerekesszéket használó személy átült a kerekesszékéből egy székbe, padra, kocsiba, wc-re vagy ágyra, ne vigye el a kerekesszékét elérhető távolságon túl. Ha mégis valamilyen okból jó volna arrébb helyezni, kérdezze meg tőle, hogy volna a legjobb.
10. Amikor kerekesszékes személlyel beszélget, használjon bátran az olyan kifejezéseket, mint a „fussunk tovább”, „menjünk sétálni”, stb. Az előre mozgás képzetét ők is ugyanígy fejezik ki.
11. A kerekesszéket használó emberek eltérő adottságokkal rendelkeznek. Akár képes lehet egy rövidtávon segítséggel is járni, és csak azért használ kerekesszéket, mert a nagyobb távolságra így könnyebben jut el.
12. Vizsgálja felül előítéleteit. Ne gondolja, hogy kerekesszékbe kerülni tragédia. A kerekesszék, ha megfelel állapotnak és jó lett kiválasztva, valójában a szabadság eszköze, amely lehetővé teszi a használójának, hogy bárhová eljusson önállóan és teljes egészben részt vehessen az életben.
 
 
 
A nem fogyatékos emberek megjelölésére használja az „ép” vagy a „nem fogyatékos” kifejezéseket az „egészséges”, „normális” helyett. Az utóbbiak arra utalnak, hogy a fogyatékos ember nem egészséges és nem normális.
 
Kerülje a kliséket: ne használja a fogyatékos emberekkel kapcsolatban a „szerencsétlen”, „sajnálatra méltó”, „béna”, „nyomorék”, „vaksi” stb. leereszkedő és megalázó kifejezéseket. Ugyanígy kerülje a felmagasztaló, hősiességre utaló kifejezéseket, amelyeket egyszerűen azért tenne, mert az illető alkalmazkodott fogyatékosságához.